van gedachte naar ervaren
van inzicht naar accepteren
van bewustwording naar handelen

Hoe werk ik?

Hier kun je lezen wát doe in mijn begeleiding, en welke overtuigingen daaraan ten grondslag liggen. In mijn manier van werken kun je drie stappen onderscheiden: van gedachte naar ervaren, van inzicht naar accepteren en van bewustwording naar handelen. Hieronder volgt een toelichting per onderdeel.

1. Van gedachte naar ervaren
Regelmatig hoor ik mijn klanten tijdens onze kennismaking zeggen met een zucht: “Ik wil het zo graag anders, ik heb echt van alles geprobeerd, het lukt me niet om het te doorbreken.”
Vol aandacht luister ik naar de vele woorden die volgen. Ik luister, ik oordeel niet, wel stel ik gerichte vragen.
Woorden, rechtstreeks uit het hoofd, zij schetsen een beeld van de huidige situatie. Een beeld van jou in relatie tot jouw omgeving. Of het schetst een beeld van je team, in relatie tot jou, de rest van de organisatie, jullie klant of de maatschappij.
De huidige situatie is het vertrekpunt van onze samenwerking. Deze woorden, samengevat in een concrete vraag of probleem, zijn het uitgangspunt om tot de oplossing te komen.

Iets doorbreken is niet alleen een hoofd-zaak. Het is ook zaak om je hart en buik te laten ‘spreken’. Hier komt veelal de kern van de oplossing vandaan! Middels oefeningen help ik jou om verder te kijken dan gebruikelijk voor je is. Ik help je om naast je gedachte, ook naar je hart en buik, te luisteren. Misschien klinkt dit wat zweverig, dat kan. Weet dat deze ervaring héél tastbaar en dienstbaar is. De kracht is voelbaar! Het maakt duidelijk wat écht belangrijk is!

2. Van inzicht naar accepteren
Indien het keer op keer niet lukt om iets te doorbreken of als je steeds weer hetzelfde thema tegenkomt dan is er sprake van een patroon. Een patroon kan lange tijd dienstbaar zijn, maar kan op enig moment in de weg zitten of zelfs tegenwerken. Dan wordt een patroon een probleem.

Ik help jou om zicht te krijgen op het ontstaan van jouw patronen. Ik stel je vragen en zoom uit zodat helder wordt waar en wanneer dit probleem zich nog meer voordoet of voordeed.
Het wordt duidelijk dat het patroon elders of eerder is ontstaan. Doordat de oorsprong van het patroon duidelijk is wordt het makkelijker om de huidige situatie te accepteren.

3. Van bewustwording naar handelen
Als je je ervan bewust bent waar de wortel van jouw vraag of probleem ligt realiseer je je steeds meer en beter dat je handelt in reactie op iets vanuit het verleden, op iets wat elders is ontstaan. Dit is hét moment om te gaan handelen vanuit afstemming op het heden! Je ervaart in de praktijk wat het effect is. De andere manier van handelen is een feit!

Welke methodieken gebruik ik?

 • Systemisch werk
  Mijn grote liefde gaat uit naar systemisch werk. Dit pas ik toe tijdens individuele coaching en team coaching. Dit kan in de vorm van een opstelling, maar een opstelling is niet per definitie nodig om systemisch te kunnen werken. Systemische vragen brengen veelal een dusdanig proces op gang dat inzichten tijdens een gesprek of tussentijds spontaan aan het daglicht komen.
 • Wandelcoaching
  Ik hou van de natuur. Werken met de elementen van de natuur fascineert me. De natuur brengt een natuurlijke beweging op gang. Dit maakt het voor veel mensen makkelijker om open en eerlijk te praten.
 • Overige methodieken
  Enneagram
  Elementen vierhoek (de vier elementen vuur, lucht, water en aarde)
  Voice Dialoog
  Werken met kinderfoto’s 
  Intuïtie oefeningen