Kijkt verder

EEN NIEUWE START BEGINT BIJ EEN GOED EINDE
‘Toekomst Bestendig Verplegen’ .. een verandertraject binnen de gezondheidszorg

Onlangs heb ik afscheid genomen van twee teams binnen het Radboudumc. De afgelopen twee jaar heb ik als (team)coach met hen meegelopen. Dit in het kader van het project ‘Toekomst Bestendig Verplegen’ (TBV). Een programma dat ontwikkeld is n.a.v.  de huidige en de te verwachten veranderingen in de zorg. Kwaliteit van zorg en professionalisering van de verpleegkundige beroepsgroep staan in dit project centraal.

TBV, een verandertraject voor verpleegkundigen. Wat heb ik als teamcoach zoal ‘ontmoet’:

-> Weerstand: “waarom ‘moeten’ WIJ dit weer oplossen, we doen het altijd al zo, ik zie geen toegevoegde waarde om dit te doen”.
-> Kansen en mogelijkheden: “yes .. ik heb een idee, eindelijk gaan we er ook echt mee aan de slag”.
-> Gebrek aan tijd: “we hebben het veel te druk, er is geen ruimte voor iets nieuws erbij”.
-> Ruimte en echte aandacht voor elkaar.
-> Reflectie: “wat hebben we geleerd vandaag? Wat versterkt ons, wat niet?”
-> Hobbels onderweg: covid, uitstroom van personeel, verhuizing.
-> Doorzettingsvermogen: starten, stoppen en weer (opnieuw) beginnen.
-> Mooie, inspirerende gesprekken met en tussen medewerkers: “zo heb ik het niet eerder bekeken, daar kan ik wat mee”.
-> Medewerkers die juist nu gebleven zijn, medewerkers die een andere keuze hebben gemaakt.

Als teamcoach heb ik geluisterd en uitnodigende en verdiepende vragen gesteld. Dit heeft ertoe geleidt dat er ruimte werd gemaakt om met elkaar in gesprek te gaan, inzichten werden gedeeld en er is beweging ontstaan.

Ik ben Petra Derks, systemisch coach voor teams en individuen. Heb jij ook te maken met veranderingen, of ‘gedoe’ binnen je team? En wil je eens sparren? Neem gerust contact op middels een PB of een mailtje. Bellen mag natuurlijk ook.

We kunnen elkaar weer ‘live’ ontmoeten … super fijn!
COVID-19

In aansluiting op de landelijke ontwikkelingen is het mogelijk dat we elkaar vanaf maandag 11 mei, al wandelend in de natuur of in mijn praktijk, weer ‘live’ ontmoeten.

Tevens start ik in juni weer met mijn activiteiten voor groepen (max. 10 personen).

Uiteraard is het van belang dat we de richtlijnen van het RIVM in acht nemen. Dit houdt dus in dat we gepaste afstand houden, elkaar geen hand schudden en dat we voor en na het gesprek onze handen wassen.
Mocht je verkouden zijn of ergens over twijfelen, neem dan contact met me op. Samen stemmen we af wat voor jou, en/of je organisatie, een passend alternatief kan zijn.

Zorg goed voor elkaar én blijf in verbinding. 

Tot ziens!

SAMEN HEEL BLIJVEN
COVID – 19

In tijden van crisis loopt alles anders dan je had gehoopt of verwacht. Zo ook bij mij. Toen ik medio maart een oproep zag aan oud-verpleegkundigen voor ‘Extra handen in de zorg’ heb ik mij direct aangemeld. Nee, ik ben niet opgeroepen om als verpleegkundige aan het werk te gaan. Wel heb ik mij als lid van het landelijke initiatief ‘COVID-19 Extra handen – team scholing’, ingezet om samen met een groep fantastische professionals praktische tips en adviezen voor mentale gezondheid en veerkracht aan te bieden.

Extra handen aan het bed en hard werken is in tijden van crisis noodzakelijk. Naast zorg voor de patiënten, is zorg voor je zelf en je collega’s, prioriteit nummer één! Voor nu, maar ook voor later.

Vanuit mijn omgeving hoorde ik verhalen uit de zorgpraktijk: werken op een onbekende (covid)afdeling, thuis blijven i.v.m. griepverschijnselen, steeds weer samenwerken met nieuwe collega’s, keihard werken, patiënten sterven, patiënten herstellen, onrust, hectiek ….
De volgende vragen hebben we met een groep professionals onder de aandacht gebracht:

  • Hoe zorg je voor vertrouwen binnen je (wisselende) team?
  • Hoe zorg je ervoor dat je als zorgmedewerker overeind blijft staan? Nu, over een week, maar ook later?
  • Hoe doe je dat, op een korte en effectieve manier?

In de brochure Samen heel blijven hebben we op een korte, praktische en effectieve wijze tips en adviezen t.a.v. bovenstaande vragen gegeven. Tips en adviezen die een bijdrage leveren voor de mentale gezondheid en veerkracht van medewerkers, teams en leiders van teams neergezet. Want … samen kun je meer (ver)dragen dan alleen!

Samen heel blijven_COVID-19 Extra handen_Poster_280320

Het document en de poster is te downloaden op: www.samenheelblijven.nl.
Omdat de COVID-19 crisis wereldwijd van invloed is is het document vertaald in ruim 15 talen. Zie: www.keepingittogether.care.

Toepassing van de tips geeft ruimte om je te uiten, het maakt duidelijk wat er bij de ander leeft en speelt, het helpt je te herinneren dat het belangrijk is om ook goed voor jezelf te zorgen, het maakt duidelijk dat niet iedereen te redden is en dat dat heel pijnlijk en frustrerend kan zijn. Uitwisselen helpt te ervaren dat je samen meer kunt (ver)dragen dan alleen.

Tot slot wil ik vermelden hoe mooi en bijzonder het is om met deze groep fantastische mensen samen te werken. Tot voor kort waren de meesten nog onbekend voor elkaar. Afgelopen periode hebben we intensief contact gehad: veel afstemming, kennis en ervaring delen, bundelen van onze krachten. Dit alles met één gezamenlijk doel: (oud)-zorgverleners maximaal ondersteunen tijdens deze crisis.

Aan de totstandkoming van Samen heel blijven werkten mee:
Petra Derks – Coach voor mens én organisatie | Barbara Hoogenboom – Bert Hellinger Instituut | Jakob van Wielink – De School voor Transitie | Aletha Steijns – Kunst & Coach  | Gerard Kruithoff – Dokwerkers Crossmedia

Het initiatief COVID-19, Extra Handen is tot stand gekomen door een spontane oproep op LI van Karin van Montfoord en Renkse Verhoeven. Beide docent verpleegkunde aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Zorg goed voor elkaar! Samen kunnen we de verspreiding van Corona vertragen! 

COVID-19 

Het houdt ons allen bezig, ook mij! Ik voel het, ik zie het en ik vraag mijzelf af “Wat brengt dit virus mij? Wat heeft het ons allen te vertellen?” Het antwoord op deze vragen heb ik niet.
Wel heb ik de realiteit onder ogen gezien. Ik voel door en door dat ik iets heb te doen, dat ik voor de maatschappij én de medemens iets wil en kan betekenen. Toen ik de oproep ‘extra handen aan het bed’, van Karin van Montfoort (docent Verpleegkunde Hogeschool Arnhem en Nijmegen – HAN) zag heb ik mij, als oud-verpleegkundige, direct aangemeld.Inmiddels is er een projectgroep opgericht met als doel om vraag en aanbod te matchen. Er is al heel veel werk verricht! Ik ben ontzettend trots op alle mensen die hieraan bijdragen.

Ben jij ook een oud-zorgmedewerker? En wil jij ook jouw bijdrage leveren?
Of werk jij in een zorginstelling? En kunnen jullie extra hulp gebruiken?
Meld je aan als, als oud-zorgmedewerker of zorginstelling, via: COVID-19, extra handen voor de zorg.

Zorg goed voor elkaar! Samen kunnen we de verspreiding van Corona vertragen! 

Aandacht voor JOU!!
… voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker …

Vrijdag 18 januari 2019 hebben Patricia Stienstra (huid- en oedeemtherapie), Pascal Wiersma (Do In Yoga), Jeannette Warbroek (Sounder Sleep System) en ik, ieder vanuit onze deskundigheid, aandacht gegeven aan mensen die kanker hebben (gehad).

Na een wandeling in de natuur ontving ik, geuit met een traan en een lach, o.a. de volgende opmerkingen:
“Normaal praat ik hier niet zo makkelijk over.”
“Heel bijzonder … ineens wist ik wat ik achter mij kon laten!”
“Ik realiseer me nu pas wat mijn ziekte voor mijn omgeving (heeft) betekend.”
“Best heftig … !”
“Fijn om deze dag samen met mijn zus / vriendin te beleven … ik sta er niet alleen voor!”

Het was een mooie, intensieve en ontroerende dag die we gezamenlijk met een heerlijke boerenlunch hebben afgesloten.

Ik dank alle deelnemers voor hun openhartigheid, kwetsbaarheid, hun traan en glimlach!
Ik dank Patricia, Pascal en Jeannette voor de fijne samenwerking!

Een dag om niet te vergeten!!

WORKSHOP schapendrijven als teambuilding activiteit

Rennen, volgen, afwachten, twijfel, overleggen, lachen en bewust buiten je comfort-zone gaan …
“Wij hebben ons bijzonder goed vermaakt en vonden het leuk zo actief met reflectie bezig te zijn (team EBS Radboud UMC).”

Afgelopen week mochten Karin Hermens (www.thatwilldo.nl) en ik een workshop schapendrijven voor een team van het Radboud UMC begeleiden. Naast heel veel plezier stond het thema “PATRONEN” deze middag centraal!

Herken jij de patronen binnen jouw team? Wat zijn jouw individuele patronen? Zijn deze patronen (nog) effectief? En hoe is het om buiten je comfort-zone te gaan?
Wil jij, samen met jouw team, op een sportieve wijze jullie patronen onderzoeken? Dan is een workshop schapendrijven echt iets voor jou en je team!

AANDACHT voor JOU!!

Alweer een hele tijd geleden vroeg Patricia Stienstra of ik samen met haar een evenement voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad) wil organiseren.
Ik hoefde niet lang na te denken en zei al snel “JA”!

Patricia is huid- en oedeemtherapeut en behandeld dagelijks mensen met kanker. Ik heb tijdens mijn jaren als verpleegkundige regelmatig zorg verleend aan mensen met kanker. De afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in het begeleiden van mensen.
Op 18 januari geef ik dan ook graag “Aandacht aan JOU!”

Inmiddels hebben Patricia (huid- en oedeemtherapie), Pascal (Do In Yoga), Jeannette (Sounder Sleep System) en ik (Petra Derks, coach voor mens en organisatie) onze krachten gebundeld. Gezamenlijk hebben wij een ontspannend en gevarieerd programma opgesteld voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker.  Op 18 januari 2019 ontmoeten wij belangstellenden op de Eikenhorst in Wijchen. Ook “naasten” zijn van harte welkom!

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met mij!

     

Over mijn passie … 

Mooi dat ik middels onderstaand interview, mijn passie voor mijn werk én mijn binding met mijn woonomgeving, bij mijn buurtbewoners onder de aandacht mocht brengen.

Met dank aan Rob Janssen, eindredacteur Neij West
(https://www.neijwest.nl/magazine/2018-04.pdf – pag 19)

Workshop teambuilding in samenwerking met ThatWillDo

Vanaf heden organiseer ik samen met schapendrijver Karin Hermens van That Will Do (zie:www.thatwilldo.nl) originele teamuitjes.
Middels een combinatie van buitenlucht, schapen en honden, interactie en een vertaalslag naar de praktijk geven wij op een unieke wijze aandacht aan leiderschap, samenwerking en communicatie.

Karin laat de groep het schapendrijven ervaren. Ik begeleid de deelnemers om op een creatieve wijze hun ervaringen te vertalen naar hun dagelijkse praktijk.

De eerste workshop heeft reeds plaatsgevonden.  Samen met een groep van 24 kinderartsen i.o. van het Radboud UMC hebben wij een super mooie middag beleefd.
Aan alle deelnemers: Hartelijk dank voor jullie enthousiasme!

Ook interesse om een origineel teamuitje met teambuilding te organiseren? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Karin Hermens (info@thatwilldo.nl | 06 – 06-51395630) of mij (info@petraderks.nl | 06 -24785140).

Workshop FAMILIEOPSTELLINGEN
Dinsdag 3 juli 2018, 13.30 – 17.30 uur (nog een beperkt aantal plaatsen vrij)

Bijna VAKANTIE, de zon schijnt … iedereen om je heen lijkt blij … jij ziet er best wel tegenop … nog een berg werk te doen, al die spullen inpakken, een lange reis, overal drukte …
of … misschien vraag jij jezelf af: “Waar ga ik naartoe? Wie kan er met me mee?”

Herken je dit bij jezelf en loop je hier vaker tegenaan?
Op dinsdag 3 juli bied ik je de mogelijkheid om op een andere wijze naar jouw vraagstuk te kijken. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij.

Voor meer informatie kijk op workshop familieopstellingen , meld je direct aan via het contactformulier of neem telefonisch contact met me op: 06 -24785140.

Workshop FAMILIEOPSTELLINGEN
– Wie ben jij? Waar sta jij? – 

Je hebt een mooi leven, je hebt een leuke baan en toch …
je hebt zo nu en dan het gevoel “iets” te missen, “iets” mee te dragen, dat je op “iets” steeds maar geen grip krijgt…
Een familieopstelling biedt je de mogelijkheid om o.a. inzicht te krijgen in waar dat “iets” een oplossing voor is, wat dat “iets” je probeert te vertellen,
misschien is dat “iets” wel trouw aan iemand uit jouw achtergrond ….

Wil je inzicht in jouw familiesysteem? Of wil je ervaren wat een familieopstelling is?
Dit kan door een vraag in te brengen of door je als representant aan te melden voor een workshop familieopstellingen.

BALANS weekend XL, proeverij van persoonlijke ontwikkeling
– vrijdag 17 t/m maandag 20 augustus 2018 – 

Hoe vaak neem jij tijd en ruimte voor jezelf? Tijdens het BALANS weekend XL  is er alle aandacht voor “JOU”!
In samenwerking met “onthemoov” begeleid ik dit weekend de coachwandelingen. Ik kijk er naar uit om samen met jou op pad te gaan!
Zin om mee te gaan? Neem een kijkje op www.onthemoov.nl of neem contact op met mij!

 

WANDELCOACHDAG
vrijdag 4 en vrijdag 11 mei 2018 –

Loop jij al enige tijd rond met een dilemma?
En wil jij jouw dilemma op een verassende wijze aandacht geven?
Dat kan .. niet op kantoor of vanuit een luie stoel … maar al wandelend in de natuur!

Op vrijdag 4 en vrijdag 11 mei organiseer ik een wandelcoachdag in de omgeving van Nijmegen.
Zowel individuele als groepswandelingen zijn mogelijk.
Wil je meer weten? Stuur me een email of neem telefonisch contact op!

   

Ik kijk ernaar uit om samen met jou op pad te gaan!

WANDELCOACHING
I
n samenwerking met www.onthemoov.nl / BALANS weekend 23, 24 en 25 maart 2018
Locatie: Kasteel Kaldenbroek, Lottum

Wow .. wat is het bijzonder mooi om wandelcoach te mogen zijn!
Tijdens het balans-weekend van “onthemoov” ben ik met een 5-tal personen op pad geweest. Mooie, ontroerende en pijnlijke verhalen zijn mij toevertrouwd. Ik heb geluisterd, vragen gesteld en “gespeeld” met de elementen van de natuur.
Beweging – stilstaan – stilte – kijken – luisteren .. en dan ineens … inzicht!
Dankbaar voor alle enthousiaste en positieve reacties die ik heb mogen ontvangen.

TERUGBLIK officiële opening en open dag
MENS, complementair gezondheidscentrum Nijmegen

Op 17 maart 2018 vond de officiële opening en de eerste open dag van Mens, complementair gezondheidscentrum Nijmegen plaats.
Ik ben dankbaar voor de enorme belangstelling, mooie woorden, vele bloemen en alle enthousiaste reacties. Vol trots kijk ik terug op deze bijzondere dag!

OPEN DAG bij MENS, complementair gezondheidscentrum Nijmegen
17 maart 2018, 12.00 – 16.00 uur

Op zaterdag 17 maart komt burgemeester Bruls ons gezondheidscentrum officieel openen. Tevens organiseren wij die dag, van 12.00 – 16.00 uur, een open middag. Iedereen is van harte welkom!
Meer informatie, zie opening Mens: https://www.mensnijmegen.nl/contact/

Welkom op mijn nieuwe locatie!

Ont-moeten, inspiratie opdoen, een persoonlijk gesprek, voel je welkom in deze fijne ruimte!

Trots dat ik vanaf heden mijn klanten van harte welkom heet in mijn nieuwe praktijkruimte.
Mijn praktijk is gevestigd binnen “Mens, complementair gezondheidscentrum Nijmegen”. Mens is een initiatief van een aantal professionals. Binnen ieders specialisme staan het welbevinden en de groei van de mens centraal.

Tot ziens bij “Mens”! Meijhorst 6002, 6537 KT te Nijmegen

http://www.mensnijmegen.nl/